25 Şubat 2010 Perşembe

2k in 1...

Khaled Hosseini 'nin ikinci kitabı Bin Muhteşem Güneş...

Yazarın okuduğum ilk kitabı, aslında Uçurtma Avcısı ile başlasam daha iyi olucaktı ama filmini izledikten sonra okumaya cesaret edemediğim için ikinci kitabı ile başlamayı tercih ettim.

Kitap, harami Meryem' in şehirden uzakta küçük derme çatma bir kulübede babası Celil' in onu ziyaret edeceği günü beklerken geçirdiği günler ile başlar. Birgün beklemekten sıkılan Meryem, babasına gitmeye karar verince olaylarda başlamış oluyor. İlerleyen zamalarda Meryem' in yolu, kardeşleri iç savaşa katılınca depresyona giren annenin ve üniversite hocası babanın kızı Leyla ile kesişir. Leyla, kaybettiği aşkın yenilgisiyle Meryem' e sığınır ve bu iki kadın ilk başta anlaşamamalarına rağmen sonrasında savaşa, bombalara, yokluğa, açlığa, dayağa birlikte dayanmaya çalışırlar.

Vatanları sürekli başka ülkelerin işgali altında yaşayan insanların dramı bu sefer iki kadının gözünden anlatılmış. Okudukça ağladım, okudukça şükrettim. Yazar, dostluğu, aşkı, insanlığı, özlemi çok güzel anlatmış anlatmasına da, olmasaydı dediğim bir nokta var o da; tüm bu işgaller sonrasında gelen amerikan işgalinin çok sevinçle karşılanması, acaba herkes böyle mi düşünüyor sorusu takıldı aklıma? Takarım ben öyle ama bana bakmayın siz, son söz olarak mutlaka okuyun...

Audrey Niffenegger' in ilk romanı Zaman Yolcusunun Karısı. Önce bu yazıyı okudum, içime merak tohumları ekildi bir kere, sonra da arka kapağına bir göz attım "son zamanlarda aşk romanı yazılmıyor diyenlere" cümlesini üstüme alındım ve başladım okumaya...

Değişik bir kitaptı gerçekten, ilk 80 sayfasında kitaba dahil olamadım, ortalarını uçarcasına okudum son 50 sayfasına gelince de bitmesin istedim. Azıcık konusundan bahsedersem, Henry, genetik olan rahatsızlığından dolayı zamanda yolculuk etmektedir, bu yolculuklarından birisinde Claire ile tanışır. Claire, geçmiş ve gelecek arasında gidip gelen Henry'nin tek gerçeği olur. Aralarında çok hoş bir bağ olan bu çiftin yaşadıklarını anlatan kitabın kurgusu öyle bildiğimiz zaman yolcusu hikayelerinin kurgusundan biraz daha farklı. Çok detay vermek istemiyorum ama güzel bir döngü var kitabın içerisinde.

Kitabın
filmi çekildi bile, izlemeden önce bitirdim rahat rahat izleyebilirim artık. Eğer ilk seksen sayfasını atlatabilirseniz severek okursunuz diye düşünüyorum.

Bir süre minik adam ile ilgili kitaplar okumaya karar verdim. Aklımda bikaç tane, elimde de bikaç tane var. Hepsi birbirinden güzel, anlatıcam, şimdilik Nilo kaçar ;)

4 yorum:

füsfüs dedi ki...

sen de benim gibi uçurtma avcısını bırakıp bin muhteşem güneşi okumuşsun:)
gerçekten güzeldi, sen de çok güzel anlatmışsın yine
aşk romanı bulunmıuyor hakkaten değil mi? o kitabı da meark ettim bak şimdi:)

NiLaY dedi ki...

ben once ucurtma avcisini ardindan bin muhtesem gunesi okudum sizden farkli olarak :)) ikisi de cok basarili kitaplar, ben ozellikle bin muhtesem gunesi begenmistim.. zaman yolcusunun karisi icinde sayende benim icime de merak tohumlari ekildi :))

Adsız dedi ki...

AŞK ROMANLARINI UZUNNN ZAMANDIR OKUMUYORDUM BENDE ELİME OKUDUĞUM AŞKNAME KİTABINI ALAN DEK.
ASLINDA AŞK ROMANI DEĞİLDE AŞKI ANLATAN BİR ROMAN BENDEKİ:)
AMA ZAMAN YOLCUSUNUN KARISINI DA MERAK ETTİM NOT ALALIM HEMEN:)SEVGİLER

nilo dedi ki...

Füsfüs' cüm, Bin Muhteşem Güneş gerçekten çok güzeldi, çok keyifle okudum. Diğerine gelince konuyu anladıktan sonra keyif almaya başlamıştım. Tavsiye ederim şekerim;)

Nilay selam, Khaled arkadaş gerçekten güzel yazıyor;) Bir bak bakalım Zaman Yolcusunun Karısını belki seversin;)

Asyaselda selam, hoşgeldiniz:) iyioldu söylediğin bende senin kitabı yazdım bir kenara;) Sevgiler..