15 Nisan 2009 Çarşamba

Empati...

Adam Fawer'ın ikinci kitabı...

Olasılıksız' ı okuyup çok beğendikten sonra okumak için sabırsızlandığım bir kitaptı ancak çok da beklediğim gibi çıkmadı. Matematikçi yanıma hitap eden Olasılıksız' ın aksine Empati' de insan üstü güçler ağır basıyor. Aslında X-Men hayranı biri olarak fantastik filmleri ve kitapları severim ama yazar 640 sayfalık kitapta konuyu laf kalabalığı yaparak anlatmış yazık ki çok da başarılı olamamış. Nacizane fikrim 400 sayfa yeterde artardı.

Kitapta geçmiş ve şimdi içiçe anlatılmış, bir bölümde 2 yıl öncesinde diğerinde herşeyin bitimine 1 gün kalayı okuyabiliyorsunuz. Bu da hoş bir albeni katmış. Olaylar empat öğretmen Laszo ile yetenek avcısı empat Darian' ın kendileri gibi olan Elijah ve Winter' ı Organizasyon'un himayesindeki okula götürmeleriyle başlıyor. Ters giden olaylar sonucunda çocukların güçlerini unutmaları sağlanıyor ta ki bazı şeyler değişene kadar. Devam etmiyorum okumak isteyenlerin tadını kaçırmayayım. İlk kitabından sonra daha sürükleyici olur diye bekliyordum ama hayal kırıklığına uğradım.

Aslında çok da yermek istemiyorum, güzel noktalarda vardı örneğin gerçeklik payı olan gizli CIA organizasyonlarına, felsefik yaklaşımlara ve bilimsel deneylere yer verilmiş olmasıydı. Neyse beni meraklandıran ama hayal kırıklığına uğratan kitabın arka sayfasından:

Yaşamınızın kontrolü sizde değil!
Öyle olduğunu düşünebilirsiniz, ama yanılıyorsunuz.
Elbette ki kendi kararlarınızı kendiniz vermekte özgürsünüz.
Bu kitabı kapatabilirsiniz.
O sandalyede oturmaya devam edebilirsiniz.
Ya da gözlerinizi oymak gibi çılgınca bir şey yapabilirsiniz.
Ne isterseniz yapabilirsiniz.
Ama sorun şurada: Ne isteyeceğinizi kontrol edemezsiniz.
Her davranışınızı önceden belirleyen arzularınız ruhunuzun o kadar derinlerine işlemiştir ki, onlara dikkat bile etmezsiniz. Ve bu da sizi mükemmel bir köle yapar.
Bu nedenle, hayatınızı yaşamaya devam edin. Ne isterseniz yapın.
Sadece 'isteklerinizin' tümüyle sizin kontrolünüzde olmadığı gerçeği üzerine kafanızı çok fazla yormamaya çalışın.

1 yorum:

biberli dedi ki...

hahaha fantastik tarafı hariç, kitabın diğer özellikleri, şu "hayatın kontrolümüzde olup olmadığı" kısmı tam benlik ;)
benim bu konuda ya daha çok öğrenmem gereken ya unutmam gereken ;9 ya da bildiğimin farkına varmam gereken şeyler var..
du bakalım..