9 Nisan 2009 Perşembe

Müzik ruhun gıdasıdır :)

Oğluşum, Raimond Lap' in Lovely Baby serisini çok seviyor. Hollandalı bir müzisyen olan Raimond Lap konservatuar eğitiminden sonra yıllarca film ve reklam müzikleri yapmış. Sonrasında bebeği için; klasik müziği ve modern tarzı birleştirerek bebeklerin hassas kulaklarına uygun bebeğin müziksel ve entelektüel gelişimini sağlamak için kendine özgü bir müzik tarzı yarattı. Çok da güzel olmuş, ailece çok seviyoruz:))

Serinin önce Lovely Baby Mozart-Harika Bebek ve Mozart cdsini aldık. En güzel Mozart besteleri bebekler ve çocuklar için uyarlanmış. Cd ilk çalmaya başlayınca uzun bir süre dikkatli dikkatli dinledi, kuş seslerini duyunca yüksek sesle güldü, su seslerinde ve bebek konuşmalarında şaşırdı. Başka cdlerde dinletmiştik ama hiçbiri bunun kadar etkili olmamıştı.


Vee siparişimiz dün geldii...
Serinin ikinci cd'si Lovely Sleepy Baby-Uyuyan Harika Bebek... Mozart
cd'sinden biraz farklı, belkide diğerini o kadar çok dinledik ve sevdik ki yadırgadık yenisini. Eve gelir gelmez çalmaya başladım, 3-4 kez başa aldıktan sonra alıştı ve gece uykunu yeni cd' sini dinleyerek uyudu :))

Peki, müzik neden bu kadar önemli???

1- Zihinsel gelişime etkisi; yapılan araştırmalar, çocuk beyninin gelişiminde özellikle ilk yıllarda müziğin çok önemli bir etken olduğunu ortaya koymuştur.
2- Duygusal gelişime etkisi; anne karnından itibaren müzik dinleyen bebekler hırçın hareketler yerine daha uyumlu davranış sergilerler. Huzurlu büyüyen bebek için bu ilerleyen yıllarda büyük bir avantajdır.
3- Fiziksel gelişime etkisi; müzik dinleyen bebekler bazı şarkılarda hareketlenirler. Büyüdükçe bu hareketlilik el çırpmaya, oynamaya, dans etmeye dönüşür. Dolayısıyla bu hareketlilik bebeğin küçük kas, büyük kas gelişimini sağlar.
4- Sosyal gelişime etkisi; müzik dinleyen bebekler, melodi, armoni, ritim gibi müziğin en önemli unsurlarını öğrenirler. Bu da ilerleyen yaşlarda onlara mükemmel bir avantaj sağlar.
5- Müziğin matematik zekası gelişimine etkisi vardır.
6- Müziğin kulak ve dil gelişimine etkisi vardır.
7- Zihinsel gelişimin % 85’ i 8 yaşına kadar, beyin gelişiminin % 80’ i 3 yaşına kadar tamamlanır. Zeka gelişimini ve beyin gelişimini ilk aylar beslenmeden sonra olumlu etkileyen ilk faktör müziktir.
8- ABD’ li bilim adamları, prematüre doğan bebekler üzerinde inceleme yaparak klasik müziğin iştahı açtığı belirlediler. Amerikalı doktorlar, klasik müzik dinleyen bebeklerin daha çabuk büyüdüğünü ve yaşamlarının ilk stresten daha hızlı arındığını kaydettiler. Klasik müzik çalındığında bebeklerin kalp atışları düzene girerken, nefes alıp vermeleri kolaylaşır.
9- Bu müzik sadece bebeği değil, aile bireylerini de olumlu etkiler. Evdeki atmosfer değişir.
10- Tekrarlayan melodiler sayesinde müzik hafızası oluşur. Müzik yaratıcılığı gelişir. Bebeğin müzik yeteneği ve yaratıcılığı harekete geçer. Bu müziğin terapi yönü vardır. Sonraki yaşlarda bu müziğin rahatlatıcı etkisi devam edip, çocukların bebekliğindeki huzurlu dönemi bilinç altında sürdürdüğünü görürüz.

2 yorum:

Tombul Peri - Sıla dedi ki...

Merhabalar,
Ben de oğlum 2 aylıkken göbeğimde müzik dinlettirmeye başlamıştım. Bizde Baby IQ CD si var ki çok hafif, çok güzel, farklı bestecilerin cocuklara uyarlanmış şarkıları var onu da tavsiye ederim. Fakat artık 17 aydır her gece aynı müziği dinlediğimiz için yeni bir CD arayışına girmiştim ve sonunda buldum :)
Teşekkürler bilgi için
Sevgiler
Sıla

nilo dedi ki...

Selam Sıla, çok sevrek dinliyor minik adam, ritim tutup arada taklitlerini bile yapıyor, tavsiye ederim müzik dinlemeyi seviyorsa bayılacaktır:D