4 Ocak 2010 Pazartesi

İzleyin, pişman olmazsınız...

James Cameron' ın son filmi Avatar...

Minik adamın ananesini 10 gün önceden ayarladım ve biletleri de perşembeden aldım ki son dakikada bir sorun ile karşılaşmayalım diye. Bir film fanatiği olarak herkesin konuştuğu -bir bildikleri varmış gerçekten- bu filmi asla kaçıramazdım.

Eleştirileri ve yorumları izledikten sonra okumayı sevdiğim için filme konusu hakkında çok az bilgi sahibi olarak gittim. Bilim kurgu ve animasyonun mükemmel karışımı olan filmde, tahmin edilenin aksine istilacılar insanlar uzaylılar değil. Yaklaşık 2 saat 45 dakika süren film, yok olmakta olan Na'vi halkının yaşadığı Pandora adlı gezegende -isim tam olmuş- geçiyor. Eski bir asker olan Jake, yerel halkın yaşadığı yere görev için gönderiliyor. Bu noktaya kadar orta-üstü bir bilim kurgu gibi devam eden film Pandora' nın güzelliğiyle bambaşka bir hale bürünüyor ve inanılmaz bitki örtüsüyle, alışılmışın dışında hayvanlarıyla, herkesin ve herşeyin birbirine bağlı olduğu, kendi içinde uygarlaşmış, doğaya karşı aşırı duyarlı bir ırkı anlatmaya başlıyor.

Kendi içinde dünyası olan filmlere bayılıyorum, Yüzüklerin Efendisi yada Harry Potter gibi. Farklı bir dünya, farklı bir ırk, kültür, yaşam, dil, hepsi tüm bilgilerimizi altüst eder tarzda, alışılan normalin dışında. Bunun verebilmek içinde müthiş bir yaratıcılık ve hayal gücü gerekir ve Avatar' da kesinlikle ikiside vardı. Konu olarak bazı noktalarda zayıf kaldı ama ara ara verilen mesajlarla durum toparlandı gibi.

Görüntüye gelince en kötü 3d izlenmeli, aman aman öyle ateş gözünüze girmiyo, oklar size doğru uçmuyo ama Pandora' nın tadı ancak böyle çıkar, en iyide imax teknolojisi ile izlenir. Son olarak harcanan milyon dolarlara ve yıllara fazlasıyla deymiş bir film. Henüz izlememiş olanlara, kaçırmayın, kesinlikle pişman olmazsınız...

5 yorum:

ALIŞVERİŞ CİNİ dedi ki...

Kesinlikle son zamanlarda izlediğim en güzel filmdi, ben de bununla ilgili bir yazı yazacağım. :)

nilo dedi ki...

Cin'cim, benim içinde aynı durum geçerli, yazılır böyle film:D

füsfüs dedi ki...

beğendin değil mi? ben hala etkisindeyim ve tekrar seyretmek istiyorum, ve 3d istiyorum ama yok sanırım buralarda

füsfüs dedi ki...

aaa bu arada senin kitap ve film yorumlarını okumak çok zevkli, çok hoş yazıyorsun bütün yazıların gibi:)

nilo dedi ki...

Füsfüs'cüm, izlediğim akşam bütün gece rüyamda gördüm, şimdi de ara ara youtube dan bakıyorum ööle, dvd çıksın hemen alıcam:D Aa bide saol canım, ben çabuk utanırım ama...